Karakteristiskt för Tanum är det stora antalet små samhällsbildningar; de flesta ligger vid kusten. Det har sin historiska bakgrund i fiskets utveckling, inte minst under sillperioderna, samt i fraktfartens och stenindustrins blomstringstid i slutet av 1800-talet och under 1900-talet.
Tanums kommun har en omväxlande, rik natur- och kulturmiljö. Den marina miljön är unik och är tillsammans med andra vackra och värdefulla naturmiljöer utmärkande för kommunen.
Tanums hällristningar, dessa fantasieggande konstverk, finns sedan december 1994 upptagna på Unescos Världsarvslista, är bara en del av alla unika kulturmiljöer kommunen rymmer, alltifrån kustens övärld och samhällskroppar till hedlandskapet vid Kynnefjäll.
Tanum har en lång kustlinje från Gerlesborg i söder till Galtö i norr. Fjordar och havsvikar förlänger kustlinjen med åtskilliga kilometer. Utanför strandlinjen finns ett av den svenska kustens saltaste och renaste hav. Här breder skärgården ut sig med sina kobbar och skär. Det rena och salta vattnet, de fina stränderna och den unika skärgården lockar många att besöka och njuta av Tanums kust.
Vid kusten dominerar slätpolerade klippor med insprängda strandängar. Innanför kustremsan breder jordbruksbygden ut sig. I de östligaste delarna av kommunen dominerar skogslandskapet med mäktiga bergspartier, sjöar och vattendrag och här finns stora fjälliknande områden med myrmarker och små skogstjärnar.
Mer information om Tanum hittar du på Tanums kommuns webbplats, www.tanum.se.
Senast ändrad:
Ansvarig: Jan Larsson