Policy för överlåtelse av avtal

Följande policy gäller för överlåtelse av arrendeavtal vid arrendators bortgång.

Vid lägenhetsarrende har dödsboet rätt att överlåta arrendeavtalet avseende sjöbod till den avlidnes barn under förutsättning av att barnet är kommunmedlem (folkbokförd eller fastighetsägare) i Tanums kommun.

Vid anläggningsarrende har dödsboet rätt att överlåta arrendeavtalet till den avlidnes barn förutsatt att den verksamhet som bedrivits på arrendestället, till exempel licensierat fiske, fortsatt bedrivs av barnet och barnet är medlem i Tanums kommun.
Om den verksamhet den avlidne, och eventuellt dödsboet, bedrivit
upphör ska barnet, förutsatt att det är kommunmedlem (folkbokförd eller fastihgetsägare) i Tanums kommun, istället erbjudas en båtplats genom lägenhetsarrende.

Hamnchefen respektive Tanums Hamnar ABs VD har rätt att fatta beslut om
överlåtelse i ovannämnda fall. Andra ärenden rörande överlåtelse av
arrendeavtal ska handläggas och beslutas av Tanum Hamnar ABs styrelse.

Lägenhetsarrende
En upplåtelse av mark räknas som lägenhetsarrende när den inte uppfyller förutsättningarna för att vara ett jordbruks-, bostads- eller anläggningsarrende. Ett lägenhetsarrende kan till exempel vara en kajplats, sjöbod och plats för båt eller brygga.
Se § 11 i föreskrifter för båtplatser avseende överlåtelse av avtal för båtplats.

Anläggningsarrende
När en jordägare skriftligt upplåter sin mark till en arrendator med, eller för att bygga, byggnader till att bedriva någon form av näringsverksamhet är det ett anläggningsarrende.
Vanliga anläggningsarrenden är mark som upplåts för brygga, sjöbod som används i näringsverksamhet.

Publicerad:
Uppdaterad:

Sidansvarig: Jan Larsson